Antwerpen Meir

De Meir ligt in het hartje van Antwerpen en verbindt de Groenplaats met het Centraal Station. Eigenlijk is dat niet helemaal juist, het stukje van aan het einde van de Meir tot aan het Centraal Station heet eigenlijk Leysstraat, Teniersplaats en Keyserlei, maar gemakshalve nemen we die mee: ook daar zijn nog veel leuke winkeltjes (en het Century Center Shopping Center) te vinden. En de gemiddelde bezoeker weet niet eens dat de Meir ophoudt nog voor de Leien.

Antwerpen MeirLeuk aan de Meir is dat werkelijk lle grote winkels hier een filiaal hebben. De winkelruimtes zijn ruim en goed overzichtelijk. Er zijn ook kleinere winkeltjes maar meestal allemaal wel deel van een groter merk. De Meir is ook gewoon een mooie straat: in 2003 werd ze volledig heraangelegd en is ze dus makkelijk bewandelbaar, en elk seizoen doet de stad veel moeite om de Meir ook mooi aan te kleden met sfeerverlichting en bloemen of andere accessoires. Wie de ogen wat hoger richt dan de vele etalages, ziet ook de prachtige panden waar de winkels in ondergebracht zitten. Klassieke gevels, sommige in onvervalste rococostijl, sieren de straat en zorgen voor prachtig fotomateriaal.

Een bezoekje waard zijn onder andere de Stadsfeestzaal. Dit gebouw werd in 1908 opgetrokken en deed lang dienst als feestzaal maar brandde in 2000 praktisch helemaal uit. Een renovatie die afgerond was in 2007 maakte van de Stadsfeestzaal een overdekt winkelcentrum. Het Koninklijk Paleis op de Meir is dan weer een knap museum met verschillende tentoonstellingen. Hier zitten ook heel wat hippe winkels. Origineel kocht ik bijvoorbeeld mijn eerste e-sigaret daar; maar nu ga ik naar de Wiegstraat bij Vaporshop omdat die een betere keuze bieden.

Vergeet ook zeker nabijgelegen straten niet te bezoeken (de Huidevettersstraat, de Schuttershofstraat of de Wilde Zee bijvoorbeeld), en sluit af met een terrasje op de Groenplaats!

De Meir bereik je makkelijk met de auto, ook in het centrum van Antwerpen zijn er genoeg overdekte parkeergarages te vinden. Maar ook hier stopt de trein pal in het centrum, en zijn er ook metro's om je van en naar je bestemming te brengen. Er is een premetrostation Meir - handiger kan haast niet.

Sinds kort is het ook heel erg populair om op het hippe Zuid een winkel te openen. En van mijn favoriete nieuwe winkels daar is Leathertribe, een supercoole nieuwe winkel vol ledermode en vintage accessoires. Een aanradertje!